Bitcoindrømmer

Fredrik Haga skriver i innlegget «Bitcoin er som gull» i DN 4. desember at jeg mangler elementær kunnskap om teknologi («Bitcoin er mislykket som valuta») .

Jeg begynte å programmere i 1983 og har drevet med det siden.

Argumentene for at bitcoin skal ha verdi, er lite overbevisende. Haga klamrer seg til et halmstrå når han håper at økt likviditet skal stoppe svingningene i bitcoin. Men transaksjonskapasiteten er sprengt. At bitcoin på en eller annen måte skal transformere seg selv fra en spekulativ boble til et trygt og stabilt betalingsmiddel, er ikke særlig sannsynlig. Dersom vi ikke kan skimte en stabil bitcoin et sted langt der inne i fremtiden, faller også eksistensberettigelsen bort.

Selv en fjern drøm om suksess for bitcoin, er avhengig av oppskalering. Denne drømmen fremstår stadig mer naiv. Bitcoin Cash og SegWit2x var forsøk på å gjøre dette, men begge feilet på sin måte. Bitcoinsamfunnet håper at en dag skal alt ordne seg.

Og når kritikere av bitcoin sammenlignes med å kalle internett en flopp, så viser det hvor lite som er forstått. Det er bitcoin som er boblen, ikke blokkjedeteknologien. Alle er i dag enige om at kritikerne av «dot.com»-boblen fikk rett.

Videre mener Haga implisitt at zimbawedollar er like relevante som tyske mark når suksessen til inflasjonsmål skal vurderes. Men det finnes ingen eksempler på ukontrollert inflasjon i valutaer med uavhengig sentralbank og inflasjonsmål.

Når det gjelder muligheten for en sentralisert kryptovaluta, er det interessant å se hva utviklerne av bitcoin skriver på bitcoinwiki: «Hva er den beste måten å skalere bitcoin på? Fjern dens desentraliserte egenskaper».



Kommentarer

  1. Så du begynte å programmere i 1983 du altså ? Hvor gammel var du da ?

    SvarSlett

Legg inn en kommentar